اینفوگرافیک | آیتالله مصباح یزدی که بود؟
تاریخ : شنبه سیزدهم دیماه سال 1399 | ساعت 10 و 45 دقیقه و 31 ثانیه | نویسنده : اسماعیل روحی | نظرات()
رهبر معظم انقلاب اسلامی:
درگذشت آیةالله مصباح یزدی خسارتی برای
حوزه علمیه و حوزه معارف اسلامی است

د.
قدس آنلاین: متن پیام رهبر انقلاب اسلامی به این شرح است:
بسم الله الرّحمن الرّحیم
با تأسف و تأثر فراوان خبر درگذشت عالم ربانی، فقیه و حکیم مجاهد، آیةالله آقای حاج شیخ محمدتقی مصباح یزدی را دریافت کردم. این، خسارتی برای حوزه علمیه و حوزهی معارف اسلامی است. ایشان متفکری برجسته، مدیری شایسته، دارای زبان گویایی در اظهار حق و پای با استقامتی در صراط مستقیم بودند. خدمات ایشان در تولید اندیشه دینی و نگارش کتب راهگشا، و در تربیت شاگردان ممتاز اثرگذار و در حضور انقلابی در همه میدانهایی که احساس نیاز به حضور ایشان می شد، حقاً و انصافاً کمنظیر است. پارسایی و پرهیزگاری خصلت همیشگی ایشان از دوران جوانی تا آخر عمر بود و توفیق سلوک در طریق معرفت توحیدی، پاداش بزرگ الهی به این مجاهد بلند مدت است.
اینجانب که خود سوگوار این برادر قدیمی و عزیز می باشم، به خاندان گرامی و فرزندان صالح و دیگر بازماندگان ایشان و نیز به شاگردان و ارادتمندان این معلّم بزرگ و به حوزه علمیه تسلیت عرض میکنم و علّو درجات ایشان و مغفرت و رحمت الهی را برای ایشان مسألت می نمایم.
سیّدعلی خامنهای
۱۳ دی ماه ۱۳۹۹
تاریخ : شنبه سیزدهم دیماه سال 1399 | ساعت 10 و 26 دقیقه و 58 ثانیه | نویسنده : اسماعیل روحی | نظرات()

«در هر کجا که تصور نمیکنید ما در کنار شما هستیم. ما ملت شهادت هستیم، ما ملت امام حسین(علیهالسلام) هستیم. بپرس ما حوادث سختی را پشت سر گذاشتیم.»
«بیا! ما منتظریم؛ ما مرد این میدان برای شما هستیم. شما میدانید این جنگ یعنی نابودی همه امکانات شما، این جنگ را شما شروع میکنید اما پایانش را ما ترسیم میکنیم.»
«بنابراین نباید به ملت ایران اهانت بکنید، نباید به رئیس جمهور ما اهانت بکنید، باید بدانید که چه میگویید. از پیشینیان خودتان بپرسید. از تجربهی آنها بهره ببرید. یقینا در داخل آمریکا کسانی هستند و موسسات مطالعاتی فراوانی هستند که اینها را مطالعه میکنند، به او گوشزد میکنند و به او یادآوری میکنند.»
تاریخ : پنجشنبه یازدهم دیماه سال 1399 | ساعت 19 و 45 دقیقه و 01 ثانیه | نویسنده : اسماعیل روحی | نظرات()
یک رسانه آمریکایی طی مطلبی خاطر نشان ساخت که فرمانده ارشد
سپاه پاسداران جمهوری اسلامی ایران خطرناکترین دشمن آمریکا است.
به گزارش خبرگزاری فارس ، پایگاه خبری «دیلی بیست» طی مطلبی نوشت:
سردار لشگر «قاسم سلیمانی»، فرمانده ارشد سپاه پاسداران ایران و از فرماندهان
راهبردی جمهوری اسلامی شخصی است که بسیاری از
مقامهای رسمی آمریکایی او را خطرناکترین دشمن آمریکا در کره زمین میدانند
دیلی بیست مینویسد: حضور سردار سلیمانی در عرصههای مختلف
نشانگر تلاشهای سازمان یافته ایران برای جلوه خود در منطقه است
دیلی بیست همچنین آزادی شهر آمرلی در اقلیم کردستان را به دلیل ابتکار ایران و
نه آمریکا بر میشمارد و در ادامه ارتش آمریکا را متهم به ضعف راهبردی در این رویداد میکند.



سرلشکر قاسم سلیمانی در پاسخ به سخنان اوباما در مورد اینکه به دنبال براندازی نظام
جمهوری اسلامی نیستیم، گفت: این سخن شما اظهار لطف نیست بلکه اعلام
ناتوانی است، شما نتوانسته و نمیتوانید در پی براندازی نظام جمهوری برآیید.
در سوریه تمام دنیا یک طرف است و ایران در طرف دیگر/
حجم سلاحهای عربستان بیش از مردم این کشور است/ هلال شیعی هلال اقتصادی است

فرمانده نیروی قدس سپاه پاسداران گفت: آن چیزی که توانسته در سوریه تفکر ایران را موفق کند،
منطق ایران است. سوریه که الان محور جدال اساسی است، در یک طرف همه دنیا قرار دارد
و یک طرفش ایران، بعضیها تز روشنفکری میدهند که حالا این آقا برود
و یک نفر دیگر بیاید و میگویند فرض کنید مرده، زیرا حقیقت موضوع را نمیدانند.

تاریخ : پنجشنبه یازدهم دیماه سال 1399 | ساعت 19 و 22 دقیقه و 25 ثانیه | نویسنده : اسماعیل روحی | نظرات()
عضو مجلس خبرگان رهبری در گفتگو با قدس آنلاین:
تداوم با قدرت گفتمان شهید سلیمانی در جهان اسلام
رضاطلبی

آیت الله حسن عالمی در گفتگو با قدس آنلاین اظهار کرد: شهید قاسم سلیمانی سرباز مخلص و مطیع ولایت فقیه بود.
وی تصریح کرد: او لایق شهادت بود زیرا دلدادگی و وفاداری خود را نسبت به دین، رهبری و انقلاب اسلامی به اثبات رسانده بود و در هر دوره و سنگری از نظام انقلاب اسلامی که ماموریتی برای وی تعریف می شد از هیچ تلاشی برای انجام مفید و موثر آن فروگذاری نمی کرد.
عضو مجلس خبرگان رهبری در خراسان رضوی ادامه داد: اخلاص و صداقت شهید سلیمانی زمانی که فرماندهی سپاه قدس را برعهده گرفت باعث شد توطئه و فتنه بزرگ وهابیت و داعش را خاموش کند که این موضوع یک داهیه و پیروزی بزرگ برای جهان اسلام محسوب می شود.
وی تصریح کرد: شهید سلیمانی با شجاعت و بصیرتی که در اختیار داشت توانست مردم عراق، سوریه ، افغانستان و ایران را در جهت دفاع از اسلام و حرم های ائمه پای کار بیاورد و متحد کند و به فرموده مقام معظم رهبری شهید سلیمانی باید به عنوان یک مکتب به جامعه معرفی و ابعاد شخصیتی وی برای همه اقشار جامعه بویژه جوانان تبیین شود.
آیت الله عالمی ادامه داد: تشییع باشکوه پیکر این شهید توسط مردم در استان های مختلف کشور این مفهوم را دوباره زنده کرد که وقتی کسی برای خدا کار کند، خداوند متعال نیز محبت او را در دل ها قرار می دهد و جبهه استکبار باید بداند با شهادت این انسان های مخلص و با ایمان که مصداق بارز مجاهد فی سبیل الله هستند ، در ظاهر ،جسم فیزیکی این افراد را از بین برده است اما اندیشه و گفتمان آنها محکم تر و با قدرت بیشتری در جهان اسلام جریان و تداوم خواهد داشت.
تاریخ : پنجشنبه یازدهم دیماه سال 1399 | ساعت 19 و 07 دقیقه و 35 ثانیه | نویسنده : اسماعیل روحی | نظرات()
«حاج قاسم» در زندگی و شهادت اسوه وحدت بود
حسینعلی حاجی دلیگانی / نماینده مجلس شورای اسلامی

دنیای غرب با جنگ نرم و بهرهگیری از غول رسانهای خود، اختلافافکنی در داخل کشورمان و در سطح کلانتر امت اسلامی را هدفگذاری کرده است. در این شرایط، شناخت ابعاد وجودی و شخصیتی شهید بزرگوار حاج قاسم سلیمانی که نقش مهمی در وحدتبخشی جامعه و جهان اسلام بر عهده داشت، یک ضرورت غیر قابل انکار است. شاید کمی عجیب باشد که یک فرمانده ارشد که طبیعتاً باید روحیات خشک نظامی و امنیتی داشته باشد، اینقدر در دل همه مردم و جوانان مختلف جا باز میکند و محبوب میشود. راز محبوبیت سپهبد شهید حاج قاسم سلیمانی چیست؟ چه شده که ایشان امروز نه تنها در ایران بلکه در سرتاسر بلاد مسلماننشین محبوب است و قلبها را فتح کرده است؟
گذشته از توانایی و شجاعت نظامی، دلایل دیگری نیز برای محبوبیت وی وجود دارد. یکی از مهمترین این ویژگیها نگاه فراگیر و وحدتی نهفته در رفتار و شخصیت شهید سلیمانی بود که مبنای دینی و اعتقادی داشت. نمود داخلی این رویه آنجاست که او اصولاً اهل حزب و جناحبازی نبود و از آن میگریخت. سردار شهید سلیمانی در تمام نیات و اعمالش پیش از هر چیز منافع کشور و امت اسلامی را در نظر داشت. حاج قاسم به عنوان فردی کاملاً معتقد، انقلابی و ولایتمدار اما روحیه وحدتبخشی را بهجد در نظر داشت. موضوع جذب حداکثری البته یکی از خواستههای رهبر انقلاب نیز بوده و هست. وقتی به نوع رفتار و موضعگیریهای سردار سلیمانی نگاه میکنیم، چیزی جز ولایتپذیری از سویی و از سوی دیگر جامعیت در نوع برخورد با همه طیفهای مردم نمیبینیم. او اهل مهرورزی و تعامل با همه اقشار بود و اگر هم میجنگید برای همه ایرانیان میجنگید. حاج قاسم همه مردم را با هر نوع عقیده سیاسی و فرهنگی، با هر تیپ و ظاهری، مانند فرزندان خود میدانست. راز محبوبیت سردار آنجاست که می گفت «آن دختر کمحجاب هم دختر من است. دختر ما و شماست.» ایشان در عمل رویه وحدتی را به نمایش گذاشت و همین مسئله موجب جذب میلیونها تن شد.
در حوزه سیاست خارجی هم این نگاه سرلوحه فعالیت سردار بود. با همین نگرش توانست مدیریت نیروهایی را بر عهده بگیرد که از گروههای مختلف تشکیل شده بودند. شیعه، سنی، مسیحی و ایزدی با فرماندهی میدانی ایشان یکجا جمع شدند و پایان خبیثتترین گروههای تروریستی را رقم زدند. امروز در عراق، سوریه و لبنان به عنوان کشورهایی که در کانون توطئه آمریکایی در سالیان گذشته قرار داشتند نه تنها شیعیان بلکه تمام گروههای دینی و زبانی با برگزاری مجالس عزاداری میکوشند دِین خود را به وی ادا کنند و این راز محبوبیت اوست.
اگر دقت کنیم مراسم تشییع باشکوه سردار سلیمانی هم رسماً به نمادی از وحدت همه اقشار گوناگون مردم تبدیل شد. حضور مردم از اقشار مختلف و برگزاری مراسم عزا در نقاط مختلف دنیا مؤید این نکته است. محل شهادت ایشان هم وحدتبخش بود و باعث شد گروههای عراقی پس از سالها اختلاف بر سر اخراج نظامیان آمریکایی از کشورشان به موضع واحدی برسند. همه این تحولات به دشمن فهماند اگرچه یک فرمانده بزرگ را از ما گرفت، اما خیزش و وحدت درونی امت اسلامی نتیجه ناخواستهای برای او داشت. این حماقت غرب البته تا قطع شدن پای آنها از غرب آسیا ادامه خواهد داشت.
تاریخ : پنجشنبه یازدهم دیماه سال 1399 | ساعت 19 و 04 دقیقه و 22 ثانیه | نویسنده : اسماعیل روحی | نظرات()
رهبر انقلاب اسلامی افزودند: البته نمیگوییم دنبال رفع تحریم نباشیم، چرا که اگر بتوان تحریم را رفع کرد، حتی یک ساعت هم نباید تأخیر کنیم، اگرچه اکنون چهار سال است که تأخیر شده و از سال ۹۵ که بنا بود همه تحریمها یکباره برداشته شود، تا امروز نه تنها تحریمها برداشته نشد بلکه زیادتر هم شد.
حضرت آیتالله خامنهای خطاب به مسئولان گفتند: اگر بتوان با روش درست، عاقلانه، ایرانی- اسلامی و عزتمندانه تحریمها را برطرف کرد باید این کار را انجام داد اما تمرکز عمده باید بر خنثیسازی تحریمها باشد که ابتکار آن به دست شما است.
ایشان در پایان خاطرنشان کردند: من از مسئولین کشور حمایت میکنم به شرطی که به اهداف ملت پایبند باشند.
تاریخ : پنجشنبه یازدهم دیماه سال 1399 | ساعت 10 و 29 دقیقه و 30 ثانیه | نویسنده : اسماعیل روحی | نظرات()
حضرت آیتالله خامنهای در توصیه اول تأکید کردند: باید در همه عرصهها از جمله اقتصاد، علم و فناوری و دفاعی قوی شویم چون تا قوی نشویم دشمنان از طمع، تعرض و تجاوز دست بر نخواهند داشت.
رهبر انقلاب اسلامی در بیان توصیه دوم گفتند: توصیه قطعی من این است که به دشمن اعتماد نکنید.
ایشان خاطرنشان کردند: برای رفع مشکلات مردم و درست شدن آینده کشور به وعدههای این و آن اعتماد نکنید، زیرااینها وعدههای خوبان نیست بلکه وعدههای اشرار است، ضمن آنکه دشمنیها را نیز نباید از یاد ببرید.
رهبر انقلاب اسلامی افزودند: دیدید که آمریکای ترامپ و آمریکای اوباما با شما چه کرد. دشمنیها فقط مخصوص آمریکای ترامپ نیست که با رفتن آن تمام شود، آمریکای اوباما نیز با شما و ملت ایران بدی کرد.
حضرت آیتالله خامنهای خاطرنشان کردند: سه کشور اروپایی نیز نهایت بدعملی، لئامت، دورویی و نفاق را از خود نشان دادند.
ایشان در توصیه بعدی با تأکید بر «حفظ اتحاد ملی»، به صدای واحد ملت در بسیاری از امور اشاره کردند و گفتند: مسئولان نباید این اتحاد و همصدایی مردم را از بین ببرند و ملت را تکهتکه کنند، بلکه باید هر سه قوه بویژه رؤسای آنها با همافزایی و همکاری، اتحاد ملی را روز بهروز تقویت کنند.
ایشان با انتقاد از برخی سخنان اختلافافکن، خطاب به مسئولان گفتند: اختلافات خود را با مذاکره با یکدیگر حل کنید. مگر نمیگویید باید با دنیا مذاکره کرد، آیا نمیشود با عنصر داخلی مذاکره و اختلافات را حل کرد؟
توصیه آخر حضرت آیتالله خامنهای، تأکید بر «خنثیسازی تحریمها» بود.
تاریخ : پنجشنبه یازدهم دیماه سال 1399 | ساعت 10 و 27 دقیقه و 31 ثانیه | نویسنده : اسماعیل روحی | نظرات()
ایشان گفتند: قهرمان این کار بزرگ، سردار سلیمانی است که در زمان حیات او، انجام شد.
رهبر انقلاب اسلامی با اشاره به اینکه دشمن پس از شهادت سردار سلیمانی نیز شکست خورد، خاطرنشان کردند: تشییع میلیونی و فراموشنشدنی شهید سلیمانی و شهید ابومهدی المهندس در عراق و ایران و مراسمهای بزرگداشت این دو شهید، ژنرالهای جنگ نرم استکبار را متحیر کرد و اولین سیلی سخت به آمریکاییها بود.
حضرت آیتالله خامنهای با اشاره به سیلی دیگری که در حمله موشکی به پایگاه آمریکایی عینالاسد زده شد، افزودند: اما سیلی سختتر عبارت است از غلبه نرمافزاری بر هیمنه پوچ استکبار که نیازمند همت جوانان انقلابی و نخبگان مؤمن ما است و همچنین اخراج آمریکاییها از منطقه که همت ملتها و سیاستهای مقاومت را میطلبد.
ایشان تأکید کردند: البته این سیلی سخت غیر از انتقام است زیرا آمران و قاتلان سردار سلیمانی باید انتقام پس دهند و این انتقام در هر زمانی که ممکن باشد قطعی است، اگرچه به گفته آن عزیز، کفش پای سلیمانی بر سر قاتل او شرف دارد.
تاریخ : پنجشنبه یازدهم دیماه سال 1399 | ساعت 10 و 25 دقیقه و 15 ثانیه | نویسنده : اسماعیل روحی | نظرات()
ایشان «ایجاد نظام متمرکز تأمین اجتماعی برای آحاد مردم» و «ایجاد پایگاه ملی ایرانیان با اتصالِ پایگاههای مختلف اطلاعاتی به یکدیگر» را از جمله پیشنهادهای کارشناسان برای کاهش مشکلات مردم برشمردند.
حضرت آیتالله خامنهای در ادامه با تأکید بر اینکه باید بنا را بر این بگذاریم که گشایشی از خارج انجام نخواهد شد، افزودند: کسانی که برخی چشم امید به آنها دارند با ما دشمنی میکنند، ضمن آنکه شرایط داخلی آنها به هیچوجه روشن نیست و گرفتاریهای اخیر، امکان صحبت و موضعگیری در مسائل بین المللی را به آنها نمیدهد و نمیتوان روی حرف آنها حساب و برنامهریزی کرد.
ایشان همچنین به یاوهگوییهای اخیر سه کشور اروپایی نیز اشاره کردند و گفتند: وضع امریکا که مشخص نیست و اروپاییها هم دائماً در حال موضع گیری بر ضد ایران هستند. آنها در حالیکه خودشان بیشترین دخالت های نادرست را در مسائل منطقه دارند، به ما میگویند در منطقه دخالت نکنید و در حالیکه انگلیس و فرانسه دارای موشکهای مخرب اتمی هستند و آلمان نیز در این مسیر قرار دارد،
تاریخ : پنجشنبه یازدهم دیماه سال 1399 | ساعت 10 و 22 دقیقه و 17 ثانیه | نویسنده : اسماعیل روحی | نظرات()
رهبر انقلاب اسلامی «شجاعت و مقاومت» را از جمله ویژگیهای بارز شهید سلیمانی برشمردند و گفتند: شجاعت و روحیه مقاومت از خصلتهای ایرانی است و زبونی و انفعال ضد روحیه ملی است، بنابراین آنهایی که ادعای ملیت میکنند اما زبونی نشان میدهند، دچار تناقض هستند.
حضرت آیتالله خامنهای «درایت، تیزهوشی، فداکاری و نوعدوستی» را از دیگر ویژگیهای شهید سلیمانی دانستند و خاطرنشان کردند: آن شهید والامقام همچنین اهل معنویت، اخلاص و آخرت بود و هیچگاه اهل تظاهر نبود.
ایشان مجموعه این خصلتها و روحیات ایرانی را که در شهید سلیمانی تبلور یافته بود و آنها را در کشورهای منطقه بهصورت عملی به نمایش گذاشت، زمینهساز تبدیل شدن آن شهید به قهرمان ملت ایران دانستند و خاطرنشان کردند: شهید سلیمانی از طرف دیگر به قهرمان امت اسلامی نیز تبدیل شد زیرا تلاشها، روحیات و شهادت آن عزیز، «اسم رمز برانگیختگی و بسیج مقاومت در دنیای اسلام» است و در هر نقطه جهان اسلام که بنای مقاومت در مقابل استکبار وجود داشته باشد، اسم رمز شان «شهید سلیمانی» است.
رهبر انقلاب اسلامی تأکید کردند: شهید سلیمانی نرم افزار مقاومت و الگوی مبارزه را در میان ملتهای اسلامی رایج کرد.
تاریخ : پنجشنبه یازدهم دیماه سال 1399 | ساعت 10 و 15 دقیقه و 13 ثانیه | نویسنده : اسماعیل روحی | نظرات()
قالیباف: همه باید مسیر و سیره حاج قاسم را ادامه دهیم

قدس آنلاین: محمدباقر قالیباف در ابتدای جلسه علنی امروز مجلس شورای اسلامی در نطق پیش از دستور با اشاره به سالگرد شهادت سردار سلیمانی گفت: فرارسیدن سالروز شهادت سردار سرافراز اسلام، مرد میدان، قهرمان جبهه های نبرد و فاتح قلوب مستضعفین جهان، سردار حاج قاسم سلیمانی را به تمام عدالت خواهان جهان و به تمام افرادی که به راه آزادگی و عدالت گستری باور دارند، تسلیت می گویم.
وی افزود: در خصوص ویژگی های آن شهید عزیز باید گفت که حاج قاسم مانند آینه شفاف بود و کاملا خود را وقف خدا کرده بود، یک کلام بدون آنکه به موضوعی باور داشته بود سخن نمی گفت، حاج قاسم خودش بود و سراپا در خدمت خداوند متعال بود، زندگی این شهید بزرگوار بارزترین نماد فداکاری در راه آرمان های انسانی است، ایشان خود عنصر فداکاری انسان ها را در کنار رهبری هوشمندانه یکی از دو عامل اصلی پیروزی در میدان های مختلف می دانستند، زندگی ایشان سرتا سر وقف همین عنصر و تقویت همه جانبه آن در انقلاب اسلامی بود.
رییس مجلس شورای اسلامی گفت: شهید سلیمانی نه تنها شخصا بزرگترین نماد فداکاری و ترک تعلقات دنیوی بود، بلکه مغناطیس جذب و تربیت جوانانی قهرمان و فداکار بود، فرهنگ فداکاری و مقاومت با حضور سردارانی چون سلیمانی امتداد پیدا می کند و پیروزیهای تصورناپذیر محور مقاومت در سراسر جغرافیای منطقه وابسته به همین روحیه و فرهنگ است، حاج قاسم را اگر هزار تکه میکردند، هر هزار بند وجود او شهادت میداد که من مطیع رهبری هستم، حاج قاسم رهبری هوشمندانه را یکی از دو علت اصلی پیروزی ملتها میداند و در همین راستا اعتقاد او به پیروی محض از رهبر انقلاب یکی از استراتژیهای اصلی پیروزی او بوده است.
وی اضافه کرد: شهید سلیمانی شخصیت جامعی بود با ویژگیهای متفاوت ولی اگر بخواهیم برای حاج قاسم فقط یک ویژگی عنوان کنیم که تمامی ویژگیهای بارز او در آن گنجانده شود، باور اعتقادی و عملی محض او به رهبر معظم انقلاب و اطاعت از ایشان بود.
قالیباف تصریح کرد: شاید بتوان گفت این حجم بی نظیر از اطاعت از رهبر معظم انقلاب، نتیجه برخی از ویژگیهای شخصیتی برجسته حاج قاسم بود، بسیاری از افراد به اطاعت از رهبری باور دارند ولی ترس و ضعف نفس و شجاع نبودن آنها، باعث میشود که نتوانند در عمل مطیع ایشان بمانند، حاج قاسم شجاع بود و میتوانست تا آخرین قطره خون خود و در هر لحظه مطیع ایشان باشد، امثال ما و همه جوانان عزیزمان از شخصیت حاج قاسم درمییابند که اطاعت از رهبری فقط یک امر زبانی نیست، شخصیت ساختهشده میخواهد، بلندنظر بودن میخواهد.
وی اظهار کرد: حاج قاسم سال ها روی شخصیت خود کار کرد، سال ها پرهیز کرد، سال ها عبادت کرد، سال ها بر ترس خود غلبه کرد تا توانست علمدار خامنهای عزیز باشد و در میدان پیروز شود، وظیفه همه ما است که مسیر و سیره این مرد بزرگ، مرد میدانهای مجاهدت، سردار شجاع و مهربان اسلام را ادامه دهیم، از مردم عزیز در سراسر ایران و در سراسر منطقه می خواهم تا در پویش مردمی بین المللی بنیاد حفظ و نشر آثار شهید سپهبد حاج قاسم سلیمانی شرکت کنند و هر تصویر، دستنوشته، ویدیو، اسناد و خاطراتی که از آن شهید بزرگ در اختیار دارند را برای تکمیل محتوای بایگانی مربوط به ایشان را بارگذاری کنند تا همه دوستداران ایشان از دریای معرفت آن شهید و محتواهایی که تاکنون منتشر نشده است بهره مند شوند.
قالیباف گفت: در آستانه شهادت حاج قاسم عزیز که الگوی ولایتمداری بود، اتفاق مهم دیگری نیز در تاریخ معاصر ایران رخ داده است که نشانگر اوج ولایتمداری مردم مومن و نجیب ایران اسلامی است، سالروز حماسه نهم دی ماه را گرامی میداریم و قدردان حضور همیشگی و سرنوشتساز مردم برای دفاع از آرمانهای انقلاب هستیم، روز نهم دی ماه حقیقتا از ایام الله بود، مردم انقلابی و ولایتمدار ایران بار دیگر در آزمونی تاریخساز خوش درخشیدند و با قیام سراسری خود، امید نااهلان و دشمنان انقلاب را نا امید کردند، ملت ما همیشه برای دفاع از آرمانهای انقلاب پیشگام بوده است و مطمئن هستیم در گام دوم انقلاب نیز جوانان مومن و انقلابی پیشگام خواهند بود و آرمانهای اصلی انقلاب را به خصوص در بعد محرومیتزدایی، رفع فقر و تبعیض و گسترش عدالت محقق خواهند کرد و از سد بزرگ دو جریان تحریم و تحریف عبور خواهند کرد.
تاریخ : سه شنبه نهم دیماه سال 1399 | ساعت 11 و 55 دقیقه و 40 ثانیه | نویسنده : اسماعیل روحی | نظرات()
مروری بر درسها و عبرتهای فتنه سال ۸۸
۹ دی؛ رفراندوم ملّی
مهدی خالدی

یومالله ۹ دی، روز بصیرت و میثاق امت با ولایت است؛ روزی است که مردم نشان دادند دشمنان خود و انقلاب را بهخوبی میشناسند و هرگز فریب نیرنگهای آنان را نمیخورند. این حماسه نماد عزّت، استقلال و بصیرت مردمی است که تا پای جان برای حفظ اصول اسلام و آرمانهای انقلاب ایستادهاند و با صدای رسا اعلام کردند اگر دشمن در برابر دین آنها بایستد در برابرتمام دنیای آنها خواهند ایستاد. روز خروش ملت ایران و آشکار ساختن خشم مقدس در برابر اهانتها و حرمتشکنیهای عدهای غافل و یا مزدور وابسته به اجانب نسبت به مقدسات در روز عاشورای حسینی است. روز نَه گفتن ملت به سران فتنه و آری گفتن به نظام اسلامی و بیعت دوباره با آرمانهای والای امام خمینی(ره) و رهبر فرزانه انقلاب اسلامی. مردم در این روز، تیر خلاص را به سران فتنه شلیک کردند و مشروعیت سیاسی نظام اسلامی ایران بار دیگر با حضور خودجوش میلیونی در تهران و تمامی شهرهای کشور به جهانیان اعلام شد. در نهایت نهم دی روزی است که مردم مسلمان و انقلابی ایران نشان دادند که عملاً به این جمله امام که: «پشتیبان ولایت فقیه باشید تا به مملکت آسیبی نرسد» معتقد و پایبندند. نهم دی ماه سال ۱۳۸۸، جشن بلوغ فکری و شخصیتی نظام اسلامی بود. رهبر انقلاب اسلامی در باب اهمیت این روز فرمودهاند: «مردم عزیز ما در روز نهم دی، آنچنان عظمتی از خود نشان دادند که دنیا را خیره کرد».
نقش مهم مردم
نماینده ادوار مجلس شورای اسلامی اما در گفتوگو با قدس درباره درسها، عبرتها و مهمترین دستاوردهای یوم الله ۹ دی معتقد است: مهمترین ویژگی این رویداد در یک کلمه نقش مهم مردمی است. وی میافزاید: در حوادث منتهی به نهم دی سال ۸۸ هجمه گستردهای علیه ارکان انقلاب با کمک عناصر خودفروخته داخلی به راه افتاد. در نهایت آنچه این فتنه را خواباند حضور مردم در صحنه بود. وی با بیان اینکه از ابتدای بروز فتنه مردم در صحنه حمایت از انقلاب حضور داشتند، اما در نهایت خیزش آنها در ۹ دی آشوبها را به طورکلی خواباند و آبی بر آتش جریان فتنه بود، ادامه داد: به همین دلیل است که گفته می شود حکومتی که مردم را با خود دارد، همیشه پیروز است؛ نظام ما کاملاً مردمی است و حتی دولتهای غربی هم به این موضوع بارها اذعان کردهاند. نهم دی نشان داد که بهترین راهبرد امنیتسازی در جمهوری اسلامی امنیت مردم محور است .حضور میلیونی مردم در نهم دی به بحران هشت ماهه در کشور پایان داد.
«مجتبی رحماندوست» البته ۹ دی را یک همهپرسی بزرگ در دفاع از نظام و رهبری هم دانسته و تصریح کرده: من به عنوان فردی که در صحنه اعتراضات حضور داشتم شاهد بودم جریان فتنه با شعارهای فریبنده به دنبال به انحراف کشاندن اعتراضات بود، ولی حضور میلیونی مردم خط بطلانی بر رؤیای آشوبطلبان و حمایت قاطع از انقلاب کشید. صراحت در شعارهایی که این روز در حمایت از نظام و علیه حامیان فتنه سر داده شد، کم سابقه بود. همچنین مدیریت بحران عالی رهبر انقلاب و نیز اهمیت حفظ و حراست از جایگاه رهبری بهخصوص در وضعیت غبارآلود با روشن شدن بیشتر ابعاد حادثه درسالهای بعد مشخص شد و به ثبوت رسید.
روز پالایش نااهلان
یکی از دانشجویان مسلمان پیرو خط امام نیز در باب اهمیت یومالله ۹ دی به قدس گفت: مهمترین دستاورد این روز تجدید بیعت ملت با رهبر انقلاب بود. مردم با حضور خودجوش خود در این راهپیمایی از کسانی که از خط انقلاب جدا شده بودند اعلام برائت کردند. فائزه مصلحی با بیان اینکه انقلاب اسلامی در طول حیات خود حوادث زیادی از کودتا تا انواع تحرکات تجزیهطلبانه و خیانتها را از سر گذرانده است، عنوان کرد: فتنه سال۱۳۸۸ هم که به کمک آمریکا و عناصر داخلی اش طراحی شده بود، یکی از این گذرگاههای انقلاب بود، اما ۹ دی موجب پالایش نااهلان از قافله انقلاب شد. این استاد حوزه و دانشگاه تصریح کرد: ۹ دی دو حسن بزرگ هم داشت. نخست اینکه در فتنه سال ۸۸ تعدادی از خواص مردود، که در انتخابات ریاست جمهوری شکست خورده بودند، طغیان کردند؛ همه چیز و همه کس را متهم کردند و حتی حاضر شدند با دشمنان قسمخورده نظام همسو و همراه شوند، ولی مردم آمدند تا آنها را از میدان بهدر کنند. نکته دوم ثابت شده هم این بود که افرادی که ما آنها را تحت عنوان قشر خاکستری میشناسیم، قلب آنها برای انقلاب میتپد و در شرایط اضطراری پشت سر رهبر هستند. آنچه سبب شد در ۹ دی مردم به صحنه بیایند، تعلق خاطر آنها به اسلام ناب محمدی و اعتماد آنها به رهبر انقلاب بود و این تعلق خاطر و اعتماد انقلاب را بیمه کرده است. مصلحی در انتها تأکید کرد: آشکار شدن خطر نفوذ دشمن هم یکی از پیامهای حوادث سال ۸۸ بود. واقعیت آن است که رسانههای غربی در کمک به فتنهگران و چالش فعالسازی مجدد آنها نقش اساسی داشتند. دشمن امروز هم هجمههای فرهنگی خود را علیه ایران اسلامی چند برابر کرده و با تحریمهای سخت اقتصادی، سعی دارد به اهداف خود دست یابد و این مسئله هم ضرورت هوشیاری ملت ما را طلب میکند
تاریخ : سه شنبه نهم دیماه سال 1399 | ساعت 11 و 52 دقیقه و 36 ثانیه | نویسنده : اسماعیل روحی | نظرات()
سران فتنه برای اثبات ادعای تقلب پاسخی نداشتند/
مدیریت رهبری در فتنه 88 نرمش قهرمانانه بود/9 دی پایان توطئه شد
مدیر مسئول روزنامه کیهان با یادآوری حوادث سال 88 بعد از انتخابات ریاست جمهوری گفت:
هر گاه به فتنهگران گفته شد که بیایند و تقلب در
انتخابات را بگویند در کجا و کدام صندوق بوده، نیامدند و پاسخی نداشتند.
دنبالک ها:مشروح ازفارس لطفاکلیک نمائید،،،،،،،،،،
تاریخ : سه شنبه نهم دیماه سال 1399 | ساعت 11 و 42 دقیقه و 00 ثانیه | نویسنده : اسماعیل روحی | نظرات()
حضرت آیةالله العظمی خامنهای فرمودند: یک ملتی که بصیرت دارد، مجموعه
جوانان یک کشور وقتی بصیرت دارند، آگاهانه حرکت میکنند و
قدم برمیدارند، همه تیغهای دشمن در مقابل آنها کند میشود. بصیرت این است.
دنبالک ها:مشروح ازفارس لطفاکلیک نمائید،،،،،،،،،
تاریخ : سه شنبه نهم دیماه سال 1399 | ساعت 11 و 38 دقیقه و 17 ثانیه | نویسنده : اسماعیل روحی | نظرات()
عضو مجلس خبرگان رهبری در گفتگو با قدس آنلاین:
حماسه ۹دی آتش فتنه را خاموش کرد
رضاطلبی

آیت الله حسن عالمی در گفتگو با قدس آنلاین اظهار کرد: در تاریخ انقلاب اسلامی روزهای مهم و سرنوشت سازی در دی ماه ثبت شده است.
وی با بیان اینکه ۱۹دی ۱۳۵۶، ۹دی ۱۳۸۸ و ۱۳ دی ۱۳۹۸برخی از این وقایع هستند که به نوعی همگی آنها ریشه در بصیرت ، ولایت پذیری و انقلابی گری مردم ایران دارد، افزود: آنچه در سال ۱۳۸۸ رخ داد متفاوت با ۱۳۵۶ است زیرا پس از ۳ دهه از فعالیت انقلاب اسلامی ، یک جریان داخلی با ادعای دروغ تقلب در انتخابات ریاست جمهوری و اعلام دروغ زودهنگام پیروزی یکی از کاندیدها باعث ایجاد آشوب و تنش چند ماهه در کشورو بی احترامی به عاشورای حسینی شدند.
عضو مجلس خبرگان رهبری در خراسان رضوی ادامه داد: هدف آشوبگران از اعتراضات خیابانی و بیان دروغ بزرگ تقلب ،آسیب زدن به اصل ولایت فقیه بود که مردم با بصیرت ایران وقتی از نیت شوم این افراد آگاه شدند لحظه ای درنگ نکرده و به صورت خودجوش در سراسر کشور در حمایت از دین، رهبری و انقلاب اسلامی راهپیمایی بزرگ ۹دی سال ۱۳۸۸را رقم زدند و حتی در برخی از استان ها مردم چند روز زودتر انزجار خود از جریان فتنه و بی حرمتی به عزاداران مراسم فرزند حضرت فاطمه (س) را اعلام کردند.
وی با اشاره به اینکه بصیرت مردم در ۹دی آتش فتنه را خاموش کرد، ادامه داد: یوم الله ۹دی که برگرفته از حضور به موقع ، پرشور و انقلابی مردم بصیر و باهوش ایران دارد باید به صورت اساسی برای مردم بویژه جوانان تشریح شود تا اگر افرادی با شعارهای به ظاهر زیبا و فریبنده در صدد تخریب و خدشه وارد کردن به این حماسه بزرگ بودند مایوس و ناکام شوند.
آیت الله عالمی با بیان اینکه حماسه ۹دی انقلاب اسلامی را بیمه کرد، افزود: مردم در طول چهار دهه پس از پیروزی انقلاب اسلامی هرزمان که به حضور آنها نیازبوده است به صورت پرشور و انقلابی حاضر شده و از نظام دفاع کردند و این موضوع درحماسه ۹ دی به خوبی و روشنی مشاهده شد، در حقیقت بار دیگر مشروعیت سیاسی انقلاب اسلامی ایران در حماسه ۹دی سال ۱۳۸۸تثبیت شد.
تاریخ : سه شنبه نهم دیماه سال 1399 | ساعت 11 و 32 دقیقه و 13 ثانیه | نویسنده : اسماعیل روحی | نظرات()
نامه زینب سلیمانی به دختران «حاج قاسم»/ حجابتان را حفظ کنید تا دشمن آتش بگیرد

به گزارش قدس آنلاین، زینب سلیمانی دختر سردار دلها شهید حاج قاسم سلیمانی در پیامی به گروه جهادی «دختران حاج قاسم» در دماوند و برترین گروه جهادی سازمان بسیج دانشآموزی استان تهران نوشت:
سلام بر دختران حاج قاسم:
ما دختران حاج قاسم با بیعت و پیمان با امام خامنهای عزیز، یاد و راه شهدا، راه و روش ائمه، باید پرچمدار راه امام حسین(ع) و خواهرش زینب باشیم. پرچم را لحظهای زمین نگذاریم.
یادمان نرود برای لحظه لحظه آسایش و نفس راحتی که میکشیم مدیون خون شهدا هستیم. چه خون ائمه و چه خون شهیدان صدر اسلام و مدافعان حرم اهل بیت(ع).
دفاع از حرم حضرت زینب(س) دفاع از ناموس ما شیعیان تلقی میشود.
همه سلیمانیها و باکریها و فخریزادهها و... رفتند تا ایران و اسلام بماند.
دختران عزیز که نامتان را دختران حاج قاسم نهادید:
مراقب باشید تا ذرهای خطا نداشته باشید تا روح حاج قاسم عزیز به شما افتخار کند که شما همچون زینب و فاطمه و نرگس و نرجس هستید برای او.
ایشان به دخترانش خیلی بیش از حد حساس بودند در حدی که اگر کوچکترین آسیبی به آنها میرسید دق میکردند.
حجابتان را حفظ کنید تا دشمن آتش بگیرد.
قرآن را فرا گیرید تا شیطان آتش گیرد.
امربه معروف و نهی از منکر را زنده نگاه دارید تا خون حسین(ع) در قیامت شهادت خواهد داد که در برابر خون ثارالله چه کسانی کوتاهی کردند و چه کسانی عمل.
عزیزان رهبرمان خیلی تنهاست.خیلی....
سربازی باشید برایشان همچون سرباز قاسم سلیمانی و در راه و هدف رهبری و کشور عزیزمان با افتخار پلاک شهادت و شهامت را بر گردنتان بیاویزید و خجالت نکشید. چرا که این دنیا محل گذر است و آن دنیاست که ابدیست.
خداوند از رگ گردن نزدیکتر است.
هرکس خداوند را شاهد و ناظر خود و اعمالشان بدانند هیچ حقی ناحق نخواهد شد. همچون خون به ناحق ریخته شده شهید سپهبد حاج قاسم سلیمانی عزیز و یاران با وفایشان.
والسلام علیکم
زینب سلیمانی
تاریخ : دوشنبه هشتم دیماه سال 1399 | ساعت 00 و 27 دقیقه و 15 ثانیه | نویسنده : اسماعیل روحی | نظرات()
ای کاش واقعیت زندگی رهبری برای عموم مردم و همه خواص معرفی میشد

قدس آنلاین: حجتالاسلاموالمسلمین عبدالحسین خسروپناه، معاون علوم انسانی و هنر دانشگاه آزاد اسلامی و رئیس شورای اندیشهورز سازمان فرهنگی هنری و فرهنگسرای اندیشه درخصوص دیدارهای صمیمانه عالیترین مقام کشور با نخبگان و اهالی فرهنگ و پخش آن جلسات در رسانه ملی که گامی در جهت تحکیم رابطه ملت با رهبری است، یادداشتی به رشته تحریر درآورد.
"وَأَمَّا بِنِعْمَةِ رَبِّکَ فَحَدِّثْ"
"و نعمتهای پروردگارت را بازگو کن"
مستند «غیررسمی»، دیدار رهبری با اقشار مختلف فرهنگی و اجتماعی، بخش کوتاهی از ارتباط مردمی مقام معظم رهبری است که سیمای جمهوری اسلامی به نمایش گذاشت.
این مستند کوتاه نشان داد که یک فقیه مجتهد با مسئولیت سنگین رهبری چگونه عالم به زمانه است و چگونه از رمان تا کتاب و از فوتبال تا فیلم و از تاریخ تا تمدن، آگاهی و اشراف دارد.
مرجع حکیمی که در کنار علم و اجتهاد و اطلاعات گسترده در موضوعات مختلف فرهنگی و اجتماعی و رهبری جامعه و حکمرانی، اهل جهاد و تهجد هم است.
صمیمیت و اخلاق مردممدارانه و انس با جوانان در کنار علم و اجتهاد و حکمرانی رهبری، زیبایی دیگر در این مستند بود.
ای کاش واقعیت زندگی رهبری که برای برخی از خواص آشکار است، برای عموم مردم و همه خواص معرفی میشد. انصافاً کوتاهی کردیم، کوتاهی نابخشودنی که نتوانستیم حکمت و تدبیر و مردمداری و سعه صدر و قاطعیت رهبری را به مردم نشان دهیم.
آیا مردم قبل از این مستند، صبوری و انتقادپذیری و لطافت و دقت و اشراف و مشورت پذیری و اطلاع ایشان از مسابقات ورزشی داخلی و بین المللی را میدانستند؟ آیا اهل هنر، اشراف رهبری نسبت به سینما و رمان و موسیقی و سازها و ردیفها و دستگاهها و سایر عرصههای هنر و فعالیتهای اجتماعی را آگاهی داشتند؟
آیا نخبگان میدانستند که رهبری همه شخصیتهای روشنفکر جهان اسلام از سید قطب تا جلال آل احمد و شریعتی و غیره را به طور کامل میشناسد.
آیا مردم میدانند که رهبری سادهترین زندگی را دارد و دردمندانه و شبانه روز به مسئولان و متولیان، سفارش محرومان را میکند.
چقدر زیباست حوصله رهبری، زمان اعطای انگشتر به مهمانان که یکی یکی انگشترها را نسبت به انگشت بزرگواری امتحان و در نهایت انگشتر خود را اهدا میکند.
دغدغه اصلی رهبری، مسایل فرهنگی و اقتصادی مردم است؛ آنگاه که با مسئولان مینشیند و با جدیت تمام و قاطعیت، آنها را خطاب قرار میدهد و امر و نهی میکند و برخی بیکفایتیها را مورد انتقاد صریح قرار میدهد و راهکارهای برگرفته از مشورت کارشناسان را پیشنهاد میکند؛ اما افسوس که اگر توصیههای رهبری در عرصههای فرهنگی و اقتصادی و سیاست بینالمللی عمل میشد؛ اینک چنین وضعیتی نداشتیم.
مدیریت سیلاب و فاضلاب در اهواز را سالها پیش با استفاده از صندوق توسعه ملی به مدیران گوشزد کرد اما اعتنا نکردند.
ای کاش رهبری، یک حاج قاسم دیگری در مدیریت کلان کشور داشت تا همچون حاج قاسم شهید که امنیت کشور را از شرور داعش حفاظت کرد؛ مردم را از شرور فرهنگی و اقتصادی نجات میداد. رهبری یک شخصیت جامعی است؛ هم اهل مدارا است و هم جدیت دارد. هم اهل لطافت است و هم قاطعیت دارد. هم اهل تدبیر است و هم اهل تهجد. هم متفکر است و هم متعبد.
صدا و سیما و رسانههای انقلابی باید رهبر حکیم حاکم دارای جامعیت را به مردم معرفی کنند؛ نه معرفی گزینشگرایانه.
تاریخ : دوشنبه هشتم دیماه سال 1399 | ساعت 00 و 02 دقیقه و 38 ثانیه | نویسنده : اسماعیل روحی | نظرات()
تاریخ : دوشنبه هشتم دیماه سال 1399 | ساعت 00 و 01 دقیقه و 31 ثانیه | نویسنده : اسماعیل روحی | نظرات()
به مناسبت ایام شهادت حضرت زهرا (س)؛
تبیین عرفانی مقام حضرت فاطمه زهرا (س)

به گزارش قدس آنلاین ، معرفت به کنه وجودی فاطمه زهرا (س) یا «فاطمه شناسی» حتی برای حکیمان متأله و صنف عارفان الهی و عالمان ربانی میسر نیست، مگر آنکه انسان از راه تحلیل، توصیف و تبیین «ثقلین» وارد ساحت وجودی او شود و از این طریق بتواند مَحرم اسرار و رازهای حرم شخصیت حقیقی آن معمای ناشناخته ذهن و معارف بشری گردد و به قدر سعه وجودی و ظرفیت عقلی و قلبی اش ادراک و عرفان به آن کوثر هستی یابد
«شناخت حدی» فاطمه (س) از راه قرآن و سنت معصوم (ع) نیز بسیار دشوار است. مگر آنکه قرآن شناسان، سنت دانان اهل تفسیر، حکمت و عرفان رقایقی از حقایق معرفتی آن بانوی برتر عالمیان را فرا روی انسانها قرار دهد تا از آموزههای فاطمی و اسرار معارفی او بهره گرفته و به سنت و سیره اش در جنبههای علمی و عملی اقتداء نمایند. به تعبیر علامه جوادی آملی:
درباره حضرت زهرا (س) سخن گفتن سهل و ممتنع است و سهولتش فراوانی فضیلت اوست و صعوبت آن برای عمق و ژرفای غیر قابل غوص و شنای آن میباشد. (جوادی آملی، ١٣٨٢، ج ١: ۲۷)
آری صعوبت معرفت به حقایق وجودی و کمالات امکانی فاطمه زهرا (س) را میتوان با رویکردها و رهیافتهای ذیل مطرح نمود:
الف) رویکرد وجود شناختی، ب) رویکرد معرفت شناختی، ج) رویکرد اجتماعی - سیاسی
الف) رویکرد وجودشناختی
از حیث وجودی، هرچه هستی چیزی محدودتر باشد، شناخت آن نیز آسانتر است و هرچه وسیعتر و گستره اش توسعه یافته تر باشد یا قوت و شدت وجودی اش بیشتر و عمیقتر باشد، شناخت آن نیز سختتر و دشوارتر است تا برسد به هستی محض که «لیس کمثله شئ» هیچ چیزی مانند او نیست (شوری: ١١). «ولم یکن له کفوا احد» و هیچ کس همتا و همانند او نبوده (توحید: ٤).
وجودی که علی (ع) در معرفت به آن فرمود: «لا یدرکه بعد الهمم و لا یناله غوص الفطن» خدایی که افکار ژرف اندیش ذات او را درک نمیکنند و دست غواصان دریای علوم به او نخواهد رسید (نهج البلاغه، خ اول).
حال با اندک تأملی میتوان فهم کرد که فاطمه زهرا (س) از حیث وجود امکانی «دارای عالیترین درجه وجودی و کاملترین مرتبه هستی است و به همین دلیل در تفسیر فرات کوفی از امام صادق (ع) نقل شده است که آن حضرت در تفسیر این آیه «انا انزلناه فی لیله القدر» فرمود: شب، فاطمه است و «قدر» خداوند است، پس هرکس فاطمه را واقعاً شناخت، شب قدر را درک کرده است و همانا فاطمه، فاطمه نامیده شد، زیرا مردم از درک و شناخت او عاجزند و این آیات «و ما ادراک ما لیله القدر، لیله القدر خیر من الف شهر تنزل الملائکه و الروح فیها» یعنی فاطمه زهرا، از هزار مؤمن با فضیلت تر است و هم اوست که مادر مؤمنین است امام در ادامه تفسیر سوره قدر فرمودند: مراد از ملائکه مؤمنینی هستند که علم آل محمد را ملکه خود قرار میدهند و مراد از روح القدس همانا فاطمه زهرا است…» (فرات بن ابراهیم، ١٤١٠: ٥٨١؛ مجلسی، ١٤٠٤، ج ٤٣: ٦٥؛ تفسیر البرهان، ج ٤: ٤٨٧؛ حسینی استر آبادی، ١٤٠٩، ج ٢: ٨١٨).
پس «فطموا عن معرفتها» (مجلسی، ١٤٠٤، ج ٤٣: ٦٥) دال بر این است که مرتبه وجودی او به گونهای است که نزد صاحب نظران و بسیاری از صاحب بصران شاهد، مشهود نیست (جوادی آملی، ١٣٨٢، ج ٢: ١٣٧، ١٣٨).
از سوی دیگر طبق نظریه حقیقت محمدیه (ص) که برگرفته از آموزههای و حیانی است، پیامبر اعظم (ص) مظهر تام بی همتا و تجلی اعظم و واسطه فیض است و خلیفه الله الاعظم و خداوند سبحان نیز در آینه دل انسان کاملی چون او تجلی نمود و عکس انوار تجلیات از آئینه دل او بر عالم فایض گشت و حدوث و بقا و آغاز و انجام هستی بواسطه فیض وجود اوست (آملی، ١٤٢٠، ج ٣: ٢٥٠؛ فیض کاشانی، ١٣٨٦: ١١٧):
ز احمد تا احد یک میم فرق است
جهانی اندر این یک میم غرق است
اهل بیت پیامبر (ص) از نور وجود او آفریده شده اند. در حدیث جابر نیز روایت شد که پیامبر (ص) فرمود: «اول ما خلق الله نوری ابتدعه من نوره و اشتقه من جلال عظمته» (مجلسی، ١٤٠٤، ج ١٥: ٢٤).
و از امام صادق (ع)، از پدرانشان از امام حسن مجتبی (ع) روایت شد که فرمود:
«از جدم رسول خدا شنیدم که میفرمود: «من از نور خدای عزوجل آفریده شدم و اهل بیتم از نور من آفریده شدند و دوست دارانشان از نور آنان خلق شدند. سایر مخلوقات نیز در آتش اند» (همان: ٢٠). بر حسب روایات، خداوند نور حضرت زهرا (س) را از همین نور آفرید و سپس از نور امیر المؤمنین و فاطمه زهرا (س) نور امام حسن و امام حسین (ع) را خلق فرمود (همان: ٩).
و از باب اینکه فاطمه زهرا (س) مصداق آیه نور «الله نور السموات و الارض مثل نوره کمشکاة فیها مصباح المصباح فی زجاجة…» خداوند نوری است که آسمانها و زمین به سبب آن پدید آمده اند و برای او نوری ویژه مؤمنان است.
این نور در مثل همچون چراغدانی است که در آن چراغی باشد و آن چراغ در بلوری… (نور: ٣٥) است. و به تعبیر علامه طباطبایی (رض) «چون وجود و هستی هر چیزی باعث ظهور آن چیز برای دیگران است، بنابراین وجود مصداق تام نور میباشد و از سوی دیگر چون موجودات امکانی، وجودشان به ایجاد خدای متعال است، پس خدای متعال کاملترین مصداق نور میباشد. اوست که ظاهر بالذات و مظهر ماسوای خویش است و هر موجودی به وسیله او ظهور مییابد و موجود می شود» (طباطبائی، بی تا، ج ٢: ٧٨).
از آنجا که فاطمه (س) از نوری خلق شد که به دو نیم شده و نیمی از نور رسول خدا (ص) و نیم دیگر از امیر المؤمنین (ع) (دیلمی، ١٤١٢، ج ٢: ٤٠٤) و سپس نور فاطمه (س) آفریده شد (مجلسی، ١٤٠٤، ج ٢٥: ٢٢؛ ج ١٥: ٩) و اینکه فاطمه (س) زهره آسمان و زهراء زمین نامیده شد، شاید به این دلیل است که ملک و ملکوت طفیل وجود اوست و به نور وجه او که «وجه الله» است (کلینی، ١٣٦٥، ج ١: ١٤٥؛ فروغ صفار، ١٤٠٤: ٦١). همه ذرات عالم به نور وجود درخشش یافته و همه هستی به یک معنا غرق در نور وجود فاطمه (س) است. بنابراین ساحت وجودی او ساحتی فراتر و والاتر از همه موجودات امکانی غیر از وجود پیامبر اعظم (ص) و علی (ع) است و معرفت به حقیقت حدی و وجودی اش بسیار دشوار و شبیه به ممتنع است، مگر اینکه وجودش از راه آیات و احادیث و معارف نبوی، علوی و ولوی در ظرف ادراک بشر راه یابد. این یکی از عمیقترین معانی در خصوص مراتب کلی و جزئی حقیقت محمدیه (ص) و اوصیای ایشان و نور وجود، پاره تن، ثمره دل و نور چشم تجلی اعظم الهی یعنی صدیقه طاهره فاطمه زهرا (س) است (درود آبادی، ١٤١٣: ٣٩٥، ٣٩٦؛ فیض کاشانی، ١٣٨٦: ۱۱۷)
ب) رویکرد معرفت شناختی
اگر چه راه معرفت به حقیقت وجود، به روی انسان باز است و انسان مجهز به سرمایه بالقوه و بالفعل معرفتی است و دارای ابزار، منابع و معیارهای معرفت شناختی است و از عقل، قلب و قوای اداراکی چون گوش، چشم و… و. برخوردار بوده و میتواند قلههای بلند و ستیغ و ستبری را از حیث شناخت فتح نماید، لکن هستیهایی امکانی وجود دارند که «فتح معرفتی» آنها ممکن نیست به تعبیر علامه جوادی آملی: «در منطقه امکان، شناخت حصولی یا حضوری موجودی دشوارتر از شناخت وجودی پیامبر اعظم (ص) و عترت طاهره اش (س) نمی باشد» (جوادی آملی، ١٣٨٢، ج ٢: ٦٦) چه اینکه همتایی برای آنها در عالم وجود و هندسه هستی نیست تا ظرف ادراک آنان گردد و به تعبیر آن استاد فرزانه وحکیم متأله «نفی همتایی برای اهل بیت (ع) به لحاظ خود اهل بیت (ع) از باب سالبه به انتفاء موضوع است، چون کثرتی بین خود آنان نیست و اما به لحاظ غیر، سالبه به انتفاء محمول است» (جوادی آملی، ١٣٨٢، ج ٢: ١٣٥). در حدیثی از امام رضا (ع) نیز صعوبت بلکه امتناع شناخت حقایق وجودی انسان کامل (معصومین (ع) و از جمله فاطمه (س)) مطرح شده است: «… الامام و احد دهره، لا یدانیه احد و لا یعاد له عالم و لا یوجد منه بدل، و لاله مثل و لا نظیر… ر. و هو بحیث النجم من ید المتناولین و وصف الواصفین، فأین من الاخیار هذا!؟ و أین العقول عن هذا!؟.....» (کلینی، ١٣٦٥: ٢٠١) بنابراین شناخت حصولی و شهودی حضرت فاطمه زهرا (س) به دلیل اینکه قوت و شدت وجود دارد امکان ناپذیر است و به تفسیر استاد جوادی آملی: «مردم از معرفت به آن بانو محروم و ممنوع اند» (جوادی آملی، ١٣٨٢، ج ٢: ١٣٧، ١٣٨).
پس «فاطمه شناسی» تنها از راه معرفی فاطمه شناسان که همانا خداوند سبحان که خالق فاطمه (س) است و پیامبر اکرم (ص) و علی (ع) و ائمه هدایت و نور (ع) ممکن و میسور است و انسان معمولی تنها میتواند در پرتو انوار وجودی و فیض رحمانی خود فاطمه زهرا (س) که همه عالم و آدم به نور وجود او مستنیر و به ضیا او مستضی ءاند بهرههایی از معرفت به آن ذات الهی و نوری داشته باشد و در ساحت «معرفت شناختی» نیز نیاز به اضائه و انوار اوست که:
«خلق نور فاطمه الزهراء یؤمئذ کالقندیل و علقه فی قرط العرش فزهرت السماوات السبع و الارضون السبع من اجل ذلک سمیت فاطمه الزهراء» (مجلسی، ١٤٠٤، ج ٤٣: ۱۷).
ج) رویکرد اجتماعی - سیاسی
گفته شد شناخت «شخصیت حقیقی» فاطمه زهرا (س) برای عموم مردم عادی و معمولی ناممکن است مگر آفاقی از معرفت به ابعاد و اضلاع و جودی اش از طریق «ثقلین» گشوده گردد و دریچهای به حقیقت وجودش باز شود. بر این اساس روشن است که هر انسانی به قدر طاقت خود توان ورود به حقایق وجودی اش را پیدا میکند.
کمالات حضرت زهرا دو نوع است:
الف) کمال وجودی - حقیقی که به «شناخت حدی» نیاز دارد.
ب) کمال حقوقی که به «شناخت رسمی» محتاج است که در حقیقت کمال اعتباری و عرضی است و البته بسیار ارزشمند است.
از حیث «متدلوژی معرفت» بایسته است به کمال حقیقی و حقوقی اش ادراک و عرفان یافت و از همه توانمندیهای فطری - اکتسابی بهره جست و از حیث «جامعه شناسی معرفت» نیز راه را به شناخت همه ابعاد هستی اش باز نمود.
اگر چه شناخت حضرت دشوار است، لکن با تکیه بر «معارف وحیانی» ممکن و قابل حصول است و وصول به این شناخت باعث میشود که اسوه پذیری از حضرتشان در همه جنبههای زندگی نیز واقعیت یابد و حیات علمی -عملی و زندگی پاک و طیب فردی، خانوادگی و اجتماعی اش تابلوی زندگی معقول، معتدل، مشروع و سازنده دیگر آدمیان گردد به تعبیر علامه جوادی آملی:
«.... تاریخ آغاز و انجام حیات ظاهری آن حضرت، در بستر وحی خدا رقم خورد وچونان قرآن مجید «ملکی الحدوث و ملکوتی البقاء» است و همسان قرآن کریم «تجری مجری الشمس و القمر» و هماره بدون آنکه افیون یا افسون یا افسانه گردد، حیات بخش جامعه بشری است» (جوادی آملی، ١٣٨٢، ج ۲: ۱۴۶).
آری اگرچه «فاطمه (س) باطن لیله القدر است» (همان: ١٥٥؛ حسن زاده آملی، ١٣٧٩: ٢٥٨؛ ١٣٨٥: ١٨٨) اما میتوان بواسطه قرآن صامت و ناطق که ظرف وجود حضرتش «قرار گاه قرآن» و وعاء نزول و تجلی یازده قرآن ناطق است او را شناخت و سنت و سیره اش را الگوی «حیات طیبه» قرار داده که به تعبیر استاد جوادی آملی «… حقیقت حضرت زهرا (س) مثل قرآن حقیقت عینی است نه ذهنی و شخصی است نه معنای کلی و شاهد حضوری است نه پرده نشین حصولی…» (جوادی آملی، ١٣٨٢، ج ٢: ١٣٨، ١٣٧).
بنابراین باید به تفسیر و تأویل شخصیت فاطمه (س) پرداخت و چنانکه تفسیر قرآن و تأویل وحی نیازمند شرایط تحصیلی و حصولی، علم الدراسه، علم الفراسه و علم الوراثه است، شخصیت شناسی فاطمه (س) نیز نیازمند چنین شرایط و مقدماتی است که اصحاب معرفت و معنویت به برکت قرآن و عترت از آن برخوردارند و باید به تفسیر و تأویل وجودی اش اهتمام جدی ورزند و آن آسمانی و عرشی را زمینی و فرشی کرده والبته بین عرش و فرش و آسمان و زمین وجودش جمع کرد و محکمات و متشابهات وجودی اش را تأویل کرد تا از حیث جامعه شناختی دسترس پذیر و الگو پذیر گردد.
به همین منظور و پس از رویکردها و رهیافتهای طرح شده اشاراتی چند پیرامون کمال حقیقی و حقوقی صدیقه طاهره (س) می نمائیم تا کمال و کامل شناسی کنیم و تابلویی فرا روی انسان طالب کمال قرار دهیم.
١- کمالات حقیقی فاطمه زهرا (س)
١-١: فاطمه زهرا (س) حجت خداوند بر ائمه (ع):
حجیت الهی مقامی والا و کمالی وجودی است که در اثر شأن علمی و عملی برتر حاصل میشود، اگر اهل بیت (ع) حجتهای الهی بر مردم اند، فاطمه (س) حجت خدا بر ایشان است. امام حسن عسکری فرمود: «ما حجت خداوند بر خلق هستیم و فاطمه حجت بر ماست» (طیب، بی تا، ج ١٣: ٢٣٥).
پس فاطمه زهرا (س) واسطه علمی وصول قرآن به ائمه اطهار (ع) و فیض الهی بر فرزندانش میباشد و بالتبع حجت برآنها خواهد بود یا چنانکه در تفسیر آیه نور: الله نور السموات و الارض مثل نور کمشکاة…» خداوند نوری است که آسمانها و زمین به سبب آن پدید آمده اند… (نور: ٣٥) صالح بن سهل همدانی از امام صادق (ع) روایت کرده که حضرت فرمود: «الله نور السموات و الارض مثل نوره کمشکاه فاطمه (ع) فیها مصباح الحسن (ع) المصباح فی زجاجه الحسین (ع) الزجاجه کأنها کوکب دری فاطمه (ع) کوکب دری بین نساء اهل الدنیا… ا. نوره علی نور امام منها بعد امام یهدی الله لنور من یشاء یهدی الله الائمه من یشاء» (کلینی، ١٣٦٥، ج ١: ١٩٥؛ مجلسی، ١٤٠٤، ج ٤: ١٨).
بر اساس این تفسیر حضرت ام الائمه (س) مشکاتی است که مصباح درخشان ائمه (ع) در او جای گرفته و انوار ایشان از مشکات وجود قدسی فاطمه زهرا (س) بر عالم تابش گرفته است. از سوی دیگر وجود مصحف فاطمه (س) که به تعبیر روایات کتابی است که قرآن نیست اما در آن هر آنچه مردم نیاز دارند موجود است که پس از رحلت پیامبر (ص) هفتاد و پنچ روز زندگی حضرتش، جبرئیل بر او نازل شده و علوم مختلف را القا و وحی میکرد و علی (ع) آنها را مینوشت و آن نوشتهها مصحف فاطمه نامیده شد (کلینی، ١٣٦٥، ج ١: ٨٨؛ فروغ صفار، ١٤٠٤: ١٥٠) (منظور آن است که هیچ آیه قرآنی در آن نیامده است اگر چه با حاق و حقیقت آن هماهنگی کامل دارد).
این مصحف اکنون نزد امام زمان (عج) است و چنانکه امام صادق (ع) فرمود:
مصحف فاطمه در نزد ماست و مردم چه میدانند که مصحف فاطمه چیست؟ راوی میگوید پرسیدم: مصحف فاطمه چیست؟ امام فرمود: «کتابی است به اندازه سه برابر قرآن و به خداوند سوگند که حتی یک حرف از قرآن هم در آن موجود نیست» (کلینی، ١٣٦٥، ج ١: ٢٣٩) لذا مصحف فاطمی یکی از منابع علمی و دلیل امامت حقه ائمه (ع) به شمار میرود و حجیت فاطمه زهرا (س) را بر فرزندانش در واقع از باب «وساطت علمی» بین خداوند و ایشان اثبات مینماید. انوار مقدس ائمه (ع) در ابتدای خلقت نیز از نور پاک و مطهر فاطمه (س) گرفته شده است و لازمه این مقام نیز حجیت آن حضرت بر فرزندانش (ع) میباشد. (دیلمی، ١٤١٢، ج ٢: ٤٠٣؛ مجلسی، ١٤٠٤، ج ٢٥: ٢٢، ج ١٥: ٩) و این حقایق حکایتی از چهره ولایت فاطمه (س) است.
١-٢: همتای علی (ع):
در حدیثی از امام صادق (ع) رسیده که فرمود: «لو لا ان الله - تبارک و تعالی - خلق امیر المؤمنین (ع) لفاطمه (س) ما کان لها کفو علی ظهر الارض من آدم و من دونه» (کلینی، ١٣٦٥، ج ١: ٤١٦)
همتایی صدیقه کبری (س) با امیر المؤمنین علی (ع) همه مقامات علمی و عملی حضرت را در بر میگیرد چه در ساحتهایی چون هستی شناسی، انسان شناسی، اسلام شناسی، مبدأ و معاد شناسی، و… که خطبه و نیایشهای فاطمی دلالت روشن بر چنین امتیاز و کمال علمی ای دارد و چه در ساحتهایی عملی مثل عبادت و راز و نیاز، عدالت ورزی، وظیفه شناسی سیاسی و اجتماعی و… که مجموعه زندگی فاطمه زهرا (س) نشانههای محکم برآن خواهد بود و به تعبیر استاد جوادی آملی: «هر دو مصداق کوثرند» (جوادی آملی، ٣٨٢، ج ٢). در حقیقت باید اذعان داشت که اگر علی (ع) مع الحق و الحق معه و الحق یدور دار علی».فاطمه زهرا (س) نیز چنین است و معیاری برای شناخت حق و عدل و جریان امامت و ولایت است. آنگاه که علی (ع) از پیامبر (ص) پرسیدند:
«أینما احب الیک؟ أنا او هی؟ قال (ص): هی احب الی و انت اعز علی». (امین، ١٤٠٣، ج ۱: ۳۰۷).
با وجود چنین همتایی، فاطمه و علی (ع) در مقامات معنوی و کمالات حقیقی عدل هم اند و هر دو محبوب و عزیز دل سید کائنات عالم هستند.
١-٣: فاطمه (س) مظهر پیامبر (ص):
یکی از کمالات وجودی و حقیقی فاطمه زهرا (س) این است که «ام ابیها»، بهجت قلب رسول الله (ص)، پاره تن پیامبر (ص)، میوه دل سید و سالار کاروان هستی و علمداران راهنمایی و رهبری بشریت و… است و درشأن وجودی اش آمده است: «… وکانت اذا دخلت علی النبی (ص) قام الیها فقبلها و اجلسها فی مجلسه» (مجلسی، ١٤٠٤، ج ٣٧: ٧١). تعبیر «قام الیها» نه «قام لها» اوج مرتبه وجودی ایشان را نزد خاتم پیامبران و سید مرسلین (ص) نشان میدهد. چون فاطمه (س) مظهر جمال و جلال الهی و جلوه مهر و قهر خدای سبحان است… از سوی دیگر فاطمه زهرا (س) جلوه جمال و جلال رسول الله (ص) نیز هست که در شأنش فرمود: «فاطمة بضعة منی، یسرنی مایسرها و یغضبنی ما یغضبها» (امین، ١٤٠٣، ج ١: ٣٠٧) یا فرمود: «یؤذینی ما آذاها» (ابن حجر عسقلانی، ١٣٢٨، ج ٤: ٣٧٨؛ ابو نعیم اصفهانی، ١٤٠٩، ج ٢: ٤١) یا در روایات دیگر از پیامبر اعظم (ص) بین خشنودی فاطمه (س) و خشنودی خود و خشنودی خداوند و خشم فاطمه (س) و خود و خدا رابطه برقرار کرد (مجلسی، ١٤٠٤، ج ٤٣: ٤٤؛ اربلی، ١٣٨١، ج ١: ٤٥٨) تا نشان دهد که همه هستی و حیات فاطمه زهرا (س) تجلی گاه توحید الهی و اراده خداوند متعال است و چه معیاری بالاتر از این که رضای فاطمه زهرا (س)، رضای خدا و غضب او غضب خداست یعنی او به مرتبهای از کمالات حقیقی و وجودی رسیده است که «مظهر خدا» و آئینه دار طلعت یار و میزان مهر و قهر الهی است. پس او باید «فانی فی الله» شده و چیزی غیر از آنچه خداوند اراده کرده است را در قول و فعل خویش متبلور نساخته باشد و به نمایش نگذارد که خود نیز در یکی از نیایشهایش که آکنده از توحید و ولایت است فرمود: «شغلتنی لذه خدمته، لا حاجه لی غیر النظر الی وجه الکریم، یا رب لیست من احد غیرک تثلج بها صدری، تسر بها نفسی، تقربها عینی و یطمئن بها قلبی» (مجلسی، ١٤٠٤، ج ۸۳: ۶۸).
نتیجه آنکه فاطمه زهرا (س) در تبیین و تفسیر و تأویل معارف قرآنی و سخنگویی نبوت و رسالت، معیار و میزان است و از همه مهمتر حجت است در معارف توحیدی و اعتقادی، معارف معنوی - عرفانی (اخلاق، تربیت و سیر و سلوک) در معارف فقهی - شرعی و همچنین در «اجتماعیات» در «معنویات» و «اعتقادیات» یعنی در حوزه امامت و رهبری، تحولات سیاسی - اجتماعی و… نیز گفتار و رفتارش حجیت دارد.
از سوی دیگر فاطمه زهرا (س) مصداق بارز «آیه تطهیر» است که خداوند سبحان به اراده تکوینی و «حصر» «انما یرید الله» (جز این نیست که خدا میخواهد) (احزاب - ٣٣) و فعل مضارع «یرید» بصورت مقام «دفع» نه «رفع» اذهاب رجس کرده و تطهیر از هر ناپاکی نموده است. (جوادی آملی، ١٣٨٢، ج ٢: ٧٣-٧٤) در نتیجه طبق آیه «انه لقرآن کریم فی کتاب مکنون، لا یمسه الا المطهرون تنزیل من رب المعالمین» که این کتاب قرآنی گرانمایه و ارجمند است، و در لوحی که از هرگونه تغییر و دگرگونی مصون است قرار دارد، و جز پیراستگان از گناه، هیچ کس به علم آن دسترسی نخواهد داشت، آن از نزد پروردگار جهانیان فرو فرستاده شده است (واقعه: ٧٧-٨٠)
فاطمه زهرا (س) از قرآن شناسان، راسخان در علم و تأویل کنندگان قرآن کریم است و طهارت و عصمت زهرا (س) و مقام ولایتی که دارد او را معیار دین و دینداری و حجت الهی بر بشر قرار داده است تا محمد (ص)، فاطمه (س)، علی (ع) و ائمه (ع) با هم یک حقیقت واحد را تشکیل دهند و نشانههای توحید و عبودیت حقیقی باشند و «حقیقت ام الکتاب» قرار گیرد. (حسن زاده آملی، ١٣٧٩: ۱۲۱)
١-٤: فاطمه (س) حقیقت کوثر است:
عامه و امامیه در خصوص تفسیر سوره کوثر «بسم الله الرحمن الرحیم، انا اعطیناک الکوثر، فصل لربک و انحر، ان شأنئک هو الابتر» اتفاق دارند که در شأن فاطمه زهرا (س) و نسل و ذریه او نازل شده است (سیوطی، ١٤٠٤، ج ٦: ٤٠٤؛ قمی، ١٤٠٤، ج ٢: ٤٤٥؛ فیض کاشانی، ١٣٧٩، ج ٥: ٨٣). کوثر نیز دال بر خیر کثیر، نعمت فزاینده و رو به تزاید و تمام نشدنی است (این منظور، ١٤٠٥، ج ٥: ١٣٣؛ طباطبایی، ج ٢٠: ٦٣٥، ٦٣٨). فاطمه (س) کوثر وجود است و منبع پر فیض همه اهل ولایت و عبودیت است. خود «کوثر» نیز تجلی گاه تولی و تبری است، چنانکه در خصوص «چشمه کوثر» آمده که دشمنان اهل بیت (ع) از آن محروم و محبین آنان بواسطه آن سیراب میشوند (فیض کاشانی، ١٣٧٩، ج ٣: ٣٨٣؛ صدوق، ١٤٠٣، ج ٢: ٦٢٤).
علامه حسن زاده آملی در این خصوص مرقوم داشته اند: «کوثر آن جویی است در بهشت که جمیع چشمههای بهشت از آن جاری می گردد… فاطمه معصومه (ص) آن کوثری است که همه انهار علوم و معارف از آن کوثر جاری است…» (حسن زاده آملی، ١٣٧٩: ٢٦٥) پس کوثر، کوثر معرفت، کوثر ولایت، کوثر عبودیت، کوثر قرب و لقاء الهی و… است و فاطمه زهرا (س) منشأ انهار چهارگانه یعنی آب، شیر، شراب و عسل است چنانکه فرمود: «أنا منی انهار الماء و اللبن، و الخمر و العسل فی الجنان» (جبرئیل قمی، ١٣٦٣: ٨٠) در نتیجه همه چشمههای حیات آفرین، تعهدزا، شور انگیز، و عشق آفرین، هدایت گستر در همه عرصههای علمی و عملی در حضرت فاطمه زهرا (س) تجلی یافت.
١-٥: فاطمه زهرا (س) صاحب «ولایت در امور عامه»
یکی از مباحث بنیادین، صاحب ولایت بودن صدیقه کبری (س) است که عالمان دینی در کتب تفسیری، حدیثی، تاریخی به آن اشاره کرده اند. جناب «استاد شیخ محمد سند بحرانی» در کتاب «مقامات حضرت فاطمه (س)» در کتاب و سنت به طرح، تبیین و تحلیل شمول همه آیات مربوط به اهل بیت پیامبر (ص) بر فاطمه (س) میپردازند.
ایشان به آیات مودت ذی القربی (شوری: ٢٣؛ سباء: ٤٧؛ فرقان: ٥٧)، آیه اکمال (مائده: ٣)، تبلیغ (همان: ٦٧)، آیات مربوط به مقربین و ابرار و سوره دهر، (٥- ٩، مطففین، ١٨- ٢٨ و…) و آیه «قل اعملوا فسیری الله عملکم و رسوله و المؤمنون» (توبه: ١٠٥) و «بل هو آیات بینات فی صدور الذین اوتو العلم» (عنکبوت: ٤٩) اشاره میکنند.
آری قرآن کتابی جمع آوری شده و نگارش یافته نیست، بلکه آیاتی روشن و روشنگر است که در سینه کسانی که به آنان دانش عطا شده است نهفته است و با استفاده از احادیث و روایات منقول از شیعه و سنی و کتب تفسیری میتوان ولایت عامه فاطمه زهرا (س) را اثبات نمود (بحرانی، ١٣٨٧: ١١٧-١٨٠).
١-٦: جلواتی از کمالات وجودی (جامع کمالات):
انسان کاملی چون فاطمه زهرا (س) در همه ابعاد و ساحتهای وجودی کامل است و یکی از مهمترین ساحتهای وجود ایشان، ساحت «عبودیت» است؛ عبودیتی که به دو طرف معرفت شهودی به خدا و محبت شهودی به خدا وصل است و او را تسلیم محض و منقاد صرف خداوند و رسول خاتم او (ص) کرده است و سرباز ولایتش ساخته است. اینکه در روایت آمده شب تا صبح را به «عبادت خدا» و مناجات با معبود و راز و نیاز با محبوب سپری میکرد، به گونهای که پاهای او تاول زد و روزها نیز به عبادات الهی و انجام امور داخلی منزل و تربیت فرزندان اهتمام داشت، نشانی از انس با خدا و معرفت به وظایفی چون خانه داری و پرورش امامان هدایت و سعادت داشت و این همه را با «عرفان و عشق» انجام میداد و در صورت لزوم وارد میدان جهاد شده و ایفای نقش میکرد همه وهمه روایت جامعیت شخصیت آن بانوی برتر عالمیان است.
آری صبغه اصلی شخصیت فاطمه زهرا (س) «بندگی محض و مخلصانه خدا» بود، بندگی ای که بر محور مبدأ شناسی و معاد شناسی شهودی و عشق به دیدار با جمال دل آرای الهی صورت میگرفت و او که «فانی فی الله» و ناظر به «وجه الله» شد تا خود «وجه الله» گشت و هرگاه در محراب عبادت قرار میگرفت زمین و آسمان و اهل آن را روشن و درخشان میکرد. شیخ صدوق از جعفر بن محمد بن عماره از پدرش امام صادق (ع) روایت نموده است که از آن حضرت پرسید:
چرا فاطمه (س) «زهرا» نامیده شد؟ حضرت فرمودند: «زیرا هنگامی که فاطمه (س) در محراب عبادت میایستاد نورش برای اهل آسمان میدرخشید، همچنانکه نور ستارگان برای اهل زمین می درخشد» (مجلسی، ١٤٠٤، ج ۴۳: ۱۲).
ابن شهر آشوب از ابو هاشم عسگری از امام حسن عسکری (ع) روایت میکند که از آن حضرت سوال کرد: چرا فاطمه (س) «زهرا» نامیده شد؟ حضرت فرمودند:
«زیرا رخسار او در ابتدای روز مانند خورشید فروزان، در وقت زوال مانند ماه تابان و در وقت غروب همچنان ستاره درخشان برای امیرالمؤمنین (ع) می درخشید» (المناقب ج ٣: ٣٣٠؛ ج ٤٣: ١٦).
ناگفته نماند که انوار ساطع از فاطمه زهرا (س) جلوههای متفاوت داشته است، گاه «سفید»، گاه «زرد» و گاهی نیز «سرخ» بود. چنانکه در روایتی از امام صادق (ع) نوری که در نماز صبح میدرخشید «سفید» و در نماز ظهر «نور زرد» و در نماز مغرب و پایان روز «نور سرخ» از او درخشش میگرفت (صدوق، بی تا، ج ١: ١٨٠؛ مجلسی، ١٤٠٤، ج ٤٣: ١١). برای این انوار تفسیرهای مختلفی ذکر شده است که در این میان علامه محمد باقر مجلسی تفسیر پدر بزرگوارش علامه محمد تقی مجلسی را پسندیده و ذکر کردند و با طرح این نکته که اشیا در عالم خواب و مکاشفه صورتی مثالی دارد، گفته اند نور زرد عبارت است از «عبادت» که با فرح و شادی انجام میگیرد و نور زرد در پیشانی متهجدین نمایان شده و نور سفید «علم» است که منشأ آشکار شدن و ظهور هر چیزی است و نور سرخ از «محبت» حکایت میکند که در صورت اهل بیت در وقت فوران محبت مشاهده شده است (مجلسی، ١٤٠٤، ج ٤: ٤٢؛ ج ٥٥: ١١).
پس دارای مقام «عبودیت» و کمالات وجودی علمی و عملی صدیقه کبری (س) و مظهر و تجلی گاه نور خدا، نور رسول خدا (ص) و امیر المؤمنین و مشکات این انوار بودند و همه عالم و آدم و دنیا و آخرت و آسمان و زمین به «نور زهرا» منور و درخشان است (اربلی، ١٣٨١، ج ١: ٤٥٦؛ مجلسی، ١٤٠٤، ج ٢٥: ٥؛ ج ٣٥: ٢٤؛ ج ٤٣: ٧٥، ٦، ۳۲۹).
آنچه فاطمه زهرا (س) را به چنین مقامات معنوی و کمالات وجودی رساند همانا «عبد مخلص» خدا بودن او بود. فاطمه زهرا (س) عبودیت عارفانه و عاشقانه داشت و تنها به وصال محبوب و «لقاء الله» میاندیشید. از ویژگیهای دیگر فاطمه زهرا (س) چنانکه در روایات آمده این است که مظهر «صبر، بردباری و پایداری» بود: «یا ممتحنه امتحنک الله الذی خلقک قبل ان یخلقک فوجدک لما امتحنک صابره» (مجلسی، ١٤٠٤: ١٩٤). علی (ع) در وصف وجودیش فرمود: «الزهراء نعم العون علی طاعه الله» (همان، ج ٤٣: ١١٧).
سنت و سیره علمی و عملی حضرت زهرا نشان میدهد که به همه ابعاد اعتقادی، اخلاقی - عرفانی و فقهی - اجتماعی نظر داشته و معارف و شواهد فراوانی را از خویش بر جای گذاشته که خطبهها، کلمات قصار و ادعیه و نیایشهای فاطمی گواه روشن چنین رویکردهای جامع نگرانه است و در عالم جامعه و سیاست نیز به تعبیر علامه جوادی آملی: «حضرت فاطمه (س) کثرت گرایی و پلورالیسم سیاسی و اجتماعی را در ظل وحدت و لزوم انسجام امت و هماهنگی ملت مسلمان با سنت حسنه خود پذیرفت و آن را امضا کرد» (جوادی آملی، ١٣٨٢، ج ٢: ١٥٩)
حال با اندک توجه عقلی و قلبی و انصاف علمی و عملی میتوان فهم کرد که فاطمه زهرا (س) الگوی تمام عیار جاودانه و تجلیگاه کمالات الهی - انسانی و مظهر سیر صعودی انسان به سوی انگیزه، اندیشه، اخلاق، اعمال یا بینشها، گرایشها، کششها و کوششها توحیدی - ولایی است و به حقیقت زهره آسمان و زهرای زمین است تا همه سالکان کوی ولای و شائقان عرصه لقاء او را اسوه حسنه قرار دهند. چه اینکه او «صراط مستقیم»، «وجه الله» و «حجۀ الله» است.
تاریخ : یکشنبه هفتم دیماه سال 1399 | ساعت 23 و 56 دقیقه و 20 ثانیه | نویسنده : اسماعیل روحی | نظرات()